GCCF club site

Newheader 2 1200

Introduction to the game

an image

Cricket

Cricket is bijzonder spectaculair en na voetbal de populairste sport ter wereld! Cricket wordt voornamelijk gespeeld in landen als India, Pakistan, Australië, Engeland, Zuid-Afrika en vele andere landen. In Nederland kennen we al bijna een evenlange crickethistorie, sinds 1845, de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB) werd al in 1883 opgericht. Cricket is een zomersport en het wordt gespeeld van mei tot september, het is dus heel goed te combineren met bijvoorbeeld hockey of voetbal. Trainingen, wedstrijden en eventuele oefenwedstrijden worden in deze periode gehouden.

Cricket is een balsport waarbij punten worden gescoord door heen en weer te lopen over de cricket pitch (een run). Het is een teamsport waarin om beurt het ene team eerst gooit (bowling) en het andere team slaat (batting). Als beide teams geslagen en gebowld hebben is het team met de meeste runs de winnaar. Het cricketveld is ovaalvormig en wordt afgebakend door een polsdik touw dat in het gras ligt. Verplichte afmetingen voor het veld zijn niet vastgesteld maar een doorsnede van ongeveer 100 meter is gebruikelijk. 

In het midden van het veld is er veelal geen gras, of heel kort gras. Die zone heet de pitch. De afmeting van de pitch is 21 bij 3,5 meter. Aan de korte zijden van de pitch bevinden zich kniehoge houten constructies, die wickets worden genoemd. Het grootste deel van het spel speelt zich op en bij de wicket af. Het steeds populairder wordende Twenty20 cricket bestaat uit 20 overs per partij (120 ballen). Een Twenty20 wedstrijd duurt ongeveer 3 uur. Beide innings duren ongeveer 75 minuten. In de eendagswedstrijden ("one day matches") krijgt ieder team een slagbeurt van 50 overs (dus 300 ballen). Deze wedstrijden duren ongeveer 6 uur.

 


 

 

 

GCCF-01 GCCF-02 GCCF-03 GCCF-04 GCCF-05 GCCF-06 GCCF-07 GCCF-08 GCCF-09 GCCF-10
preload image preload image